Как да изберем ковчег

Изборът на ковчег често корелира с това колко скъп е бил покойникът за нас. В този контекст можем да заключим фундаменталната истина, че колкото по-ценен е бил той за нас, толкова по-склонни сме да инвестираме повече средства в по-красив, по-стилен и по-изискан ковчег, с който да покажем нашата последна почит, уважение към паметта и финален жест в житейския път на скъпите ни близки.

Каталог с ковчези

Всяка професионална траурна агенция трябва да разполага с примерен каталог с различни модели ковчези. При поискване трябва да могат да ви ги покажат и да ви консултират за различните видове.

1. Близост с покойника

Преди да изберете ковчег е важно да си дадете сметка колко важен човек във вашия живот е бил покойникът.

Следва също така да си отговорите на въпросите дали избраният ковчег би бил в негов стил и дали би му харесал, ако той все още беше сред нас. Познаването на човек е ключово в този аспект.

2. Бюджет

Друго важно нещо, при избора на ковчег, е да формираме максимално допустим бюджет.

Това ще ни предостави принципен ориентир към кой клас ковчези да се насочим – дали по-достъпните или някой вариант от масивно дърво, ПДЧ, MDF или друг материал.

3. Материали

В горната точка изброихме видовете материали, които се срещат, но все пак да ги обобщим.

Пресован картон

Този материал е най-достъпният и, съответно, най-популярният. За направата на ковчег от пресован картон се използват дървени материали в насипен вид, които се пресоват и позволяват произвеждането на ковчег.

ПДЧ

Този материал е добре познат, както по отношението на изработка на дървени предмети като мебели, така и в контекста на изработката на дървени ковчези.

Той е едно ниво над предишния вариант и предоставя подобрена стабилност и твърдост на материала.

MDF

Ако търсите нещо по-добро от ПДЧ, за да поръчате ковчег за близките си, то MDF е един добър и разумен вариант.

Подобно на ПДЧ спрямо пресования картон, MDF предоставя едно ниво по-висок клас на материала, което го прави и значително по-устойчив.

Масивно дърво

Съвсем логично това е най-хубавият материал за изработка на ковчези. За жалост той се оказва доста скъп за средностатистическия българин и това го прави относително рядко използван при подобни случаи.

Все пак, ако сте загубили изключително скъп за вас човек, ковчегът от масивно дърво е чудесен начин да отдадете своето последно уважение и почит.

4. Доставка

Почти винаги, когато става въпрос за избор на ковчег у нас, сроковете са силно ограничени, тъй като българинът по правило избягва да планира неприятни за него неща, включително собственото си погребение.

Това е причината доставката да е ключов компонент при избор на ковчег. Именно тя често определя и горните три точки като варианти, защото често нямаме време да чакаме изработки в срок от 2 седмици, например.

Ако не искате да оставяте избора на ковчег на случайността, подгответе се с широката гама, която агенции като OmegaFuneral.com ви предлага.

Така ще сте сигурни и уверени, че всичко ще премине гладко и вашият близък ще получи достойното изпращане, което наистина заслужава.

4.00 / 1