Цените на погребенията – как се формират

Когато става въпрос за погребение, много хора считат, че не е прилично да се коментират цени. Това е малко объркан морал, тъй като болката и загубата не ни правят по-богати и заможни.

Ето защо трябва да се съобразяваме единствено със своите възможности, а те при всеки отделен случай са различни.

5 въпроса относно финансовата страна

Финансовата страна при погребенията не бива да се подценява, защото все пак това са пари, които не всеки е готов да задели и похарчи. Тук не става дума за желание, а за това, че подобно нещо може да ви коства много.

Какво да кажем за случаите, в които семейството е затруднено финансово? Нима близките трябва да се чувстват неудобно, че не разполагат със средства за ритуала? Съвсем не.

1. Кое е по-изгодно - погребение чрез агенция или без

Погребението на близък човек с помощта на погребална агенция по правило би следвало да бъде по-скъпо, защото освен стойността на заплатените артикули, клиентът трябва да заплати и комисионната на самата агенция.

Случаи, в които да се окаже, че погребението през агенция е по-изгодно от финансова гледна точка, са малко, макар че понякога такива действително съществуват.

2. Как може да се организира погребение на по-ниска цена

Основният начин да се организира погребение на по-ниска цена е като се поръчат и заявят единствено основните услуги. Всички допълнителни ритуали допринасят допълнително за цената на погребението.

Обърнете внимание и на вида на ковчега, защото от неговата стойност може да се получи голяма разлика в цената. Обикновено моделите не се различават външно, но като здравина има огромна разлика.

По-евтините модели ковчези са направени така, че просто да послужат за самата церемония, след което се разграждат бързо. Не забравяйте обаче, че същото се случва и с по-скъпите модели, макар и да е след малко повече време.

3. Еднаква ли е стойността на погребенията в различните градове

В различните градове стойността на погребенията е различна, както е и стойността на гробните места, хонорарите на агенциите и други подобни.

Едно гробно място в малко и изолирано село винаги струва по-малко, отколкото в централно гробище на голям и скъп град. 

4. Може ли човек да организира сам погребение на близък без агенция

От издаването на смъртния акт до самото транспортиране на тялото до гроба, всичко се организира от погребалната агенция.

Въпросът идва от това дали малката спестена сума пари ще компенсира изключителното бързане по институции и то в момент, в който сте подложени на толкова голям стрес.

5. Как да постигнете баланс

Най-изгодно за вас би било да заявите на погребалната агенция, че желаете от тях единствено да вземат тялото, да го поставят в ковчега и да го транспортират до гроба.

Спестете всички допълнителни формалности, като по този начин ще получите услуга на ниска цена.

3.00 / 1