Какво стана с незаконните гробове край Банкя

25 дни след шокиращото разкритие на незаконно погребани 7 тела край Банкя, столична криминална полиция установи още нарушения от подобен вид, всички свързани с вече известният погребален агент Георги Енев.

Благодарение на подаден сигнал на кметския наместник на село Клисура Камелия Димитрова, още на 21-ви май стана ясно, че на землището на гробищния парк на село Клисура, намиращо се в покрайнините на Банкя, има нередност при процедурите за обслужване на гробовете.

По думите на г-жа Димитрова по време на погребална служба в съботния ден, са открити човешки останки, първоначално помислени като част от наследствен гроб.

Установява се наличието плитък масов гроб, в който са намерени останките на общи седем души, три жени и четирима мъже.

По данни на следствена служба, намерените тела са предадени на траурната агенция за кремация, която, поне по данни на близките на един от починалите, е трябвало да се е състои преди три години.

В района, Енев е известен като некоректен в своите траурни услуги. По думи на заместник шефът на Съюза на Траурните агенции в България, Стоян Макреев, въпросният често е бавел предаването на телата на починали хора със седмици, в някои случаи до три месеца.

Собственикът на некоректната траурна агенция, отговорна за зловещото откритие покрай Банкя, е също така заподозрян в замяна на останките на покойници предадени за кремация, с пръст или пепел от домакинството си, заравяйки телата незаконно в гората на село Клисура.

В интервю Стоян Макреев споделя за своя личен опит с обвинения и неговата склонност да взима прекалено високи суми за кремация, при положение, че средната цена на урна и кремация в България е около 400лв.

При консултация с експертите от OmegaFuneral.com, става ясно, че процесът по кремация може да бъде осъществен само на три места в България – в София, Пловдив и Варна.

За процесът е нужно да има придружителен смъртен акт за покойника, като в регистъра на крематориумите се записва датата на кремацията и времето на предаване на останките на траурна агенция или на близките.

„Тази информация е публична и е достъпна за всеки, стига да се разполага с ЕГН и номера на смъртния акт” уточниха от погребална агенция „Омега”, добавяйки още, че самият процес по полагане и кремиране на покойници в България, е доста добре регулиран и подобни случаи на зловещо пренебрежение на човешкото достойнство, са изцяло недопустими и немислими.

По случая с намерените останки, се води досъдебно производство, като на собственика на траурната агенция в Банкя, са повдигнати обвинения за поне един случаи на измама, като предстои да се разбере дали погребенията са извършени по законов ред.

5.00 / 1