Цветята са неизменна част от организирането на погребение на близък човек – те са символ на изпращането на покойника от този свят и са начин за близките и познатите му да се сбогуват с него и да изразят своята скръб.

Можем да предложим следните услуги във връзка с осигуряване на цветя за изпращането на покойника, както и при последващи панихиди:

1. Подбор на подходящи цветя.
2. Избор на цветя и осигуряването им на всеки присъстващ човек.
3. Аранжиране на букети.
4. Направа на траурни венци.
5. Доставка на цветя до дома, църквата, гробището.

Имате ли нужда от цветя за погребение?
Предлагаме разнообразни варианти на траурни цветя и изработка на букет, включително с доставка до посочен адрес.

 

Ако се чудите какви цветя да поднесете заедно със своите съболезнования по време на този тъжен повод, този текст е именно за вас.

В него ще ви разкажем малко повече за това какво символизират отделните видове цветя и кога е подходящо да бъдат използвани в настоящия контекст, а именно погребение на близък човек.

Какви цветя се използват в траурните церемонии и какво е тяхното значение

Цветя за погребениеИма определени видове цветя, които са подходящи за погребение, така че е добре да се запознаете с тях, за да не поднесете неподходящо цвете по време на погребението.

По света има много традиции, свързани както с религиозните канони, така и с местните обичаи на хората. Поради това в различните части на света се използват и различни видове цветя.

В България традицията е да се поднасят бели, сини или червени цветя, като броят им трябва да е четен.

Основните видове цветя, които се поднасят при погребален ритуал, са рози, карамфили, хризантеми и лилии, като се приемат и други видове, но те не са толкова широко застъпени.

Всяко цвете има свое значение и символика, така че изборът им не бива да се свежда единствено до това, кое е по-красиво или пък най-евтино.

За да ви помогнем да направите правилния избор, ще обясним каква е символиката на най-често използваните цветя за погребение в София.

1. Кога се носят рози

Един от най-популярните избори, розите символизират различни неща в зависимост от цвета, който изберете. Основното послание на розите са любов, щастие, надежда и ново начало.

Червените рози са символ на любов и уважение към покойника. Белите рози пък разкриват смирение и невинност у опечалените близки.

Ако искате да изразите вашата любов и благодарност, изберете розови рози. В случай че търсите начин да изразите скръб, трябва да се насочите към избора на тъмночервени рози. Жълтите рози пък са символ силната връзка, която сте имали с покойника.

2. Кога се носят карамфили

За разлика от другите видове цветя, основното предназначение на карамфилите са именно погребенията. Причината е сравнително проста – тези цветя са по-дълготрайни от останалите.

Карамфилите са израз на привързаност и памет към починалия човек. Отново, както и при розите, различните цветове могат да символизират различни неща.

Така например, ако изберете розови карамфили, значи отдавате почит и засвидетелствате вашата памет към покойника. Белите карамфили пък са израз на огромната любов, която сте имали към този човек.

Червените карамфили са избор, когато искате да покажете огромната си скръб и страдание към починалия ви близък.

3. Кога се носят лилии

Лилиите са без съмнение едни от най-красивите цветя, а тяхната универсалност ги прави подходящи и за погребения. Те са израз на невинност, великолепие и чистота.

Един от най-популярните избори на лилии за погребения е така наречената „бяла звезда“, която е под-порода.

Лилиите са символ на чистата душа на покойника и възстановяването на неговата невинност, такава, каквато е била при раждането му.

4. Кога се носят хризантеми

Един от не толкова популярните избори у нас, но все пак заслужаващ да бъде споменат. Хризантемите се използват по-често в редица европейски държави, предимно католически такива, сред които Полша, Испания и Франция, както и САЩ.

В Азия пък хризантемите се използват, за да символизират скръб.

5. Кога се носят гербери

Като символика, герберите са много сходни с лилиите – те са изразител на невинността и чистотата на покойника.

Герберите най-често се използват за изработката на траурни венци и пиафлори, които се поставят над ковчега.

6. Кога се носят орхидеи

Орхидеи се носят, когато искате да засвидетелствате своята вечна любов към покойника. Те се смятат за красивия израз на смъртта и за най-истинския начин да покажете съчувствие към близките на починалия човек.

Орхидеите, които са подходящи за погребение, са белите и розовите.

7. Кога се носят лалета

Лалетата са символ на ново начало и са особено подходящи за хора, които преминават през трудни времена, като се смята че дават надежда на хората.

Както и при розите, различните цветове лалета символизират различни неща – белите лалета са израз на прошка, жълтите на ведрост, а червените лалета показват любовта на близките към починалия.

Лалетата са чест избор и при изготвянето на венци, траурни букети и пиафлори, които впоследствие се поставят върху гроба на починалия, точно пред надгробния паметник.

В случай че не сте напълно сигурни кои цветя са най-подходящи за вашия близък, обърнете се към погребалните агенти на траурна агенция „Омега“, които ще ви помогнат и консултират с всичко, което ви е нужно.

Приема се, че всяко цвете, което се поднесе на починал човек, е проява на обич, страдание и сбогуване с него. Въпреки това съществуват някои цветя, които са избирани по-често при подобни събития. Ето и кои са те:

  • Рози;
  • Карамфили;
  • Лилии;
  • Хризантеми;
  • Гербери;
  • Лалета;
  • Орхидеи.

В България практиката е да се носят четен брой цветя на погребална церемония, както и при всяка следваща панихида или помен. В много от случаите е удачно да се поднесе и само едно цвете, което също е признак за близост с покойника. В редица европейски страни и САЩ е точно обратното. На тези места те носят нечетен брой цветя.

Да, удачно е. Обикновено най-близките хора и роднини поднасят малки букети, тъй като емоциите са по-силни пр итях и желаят да се сбогуват по по-подобаващ начин с покойника. Букетите не е задължително да са огромни или скъпи, тъй като най-важното при подобно събитие, е самото присъствие.

Цената на траурния венец зависи от това от какви материали ще бъде направен и каква ще бъде големината му. Обикновено цените започват от около 50 лева, като няма горна граница, тъй като крайната сума се влияе от цената на цветята и материалите, които се използват за направата на венеца.

Винаги по-добрият избор си остават живите, естествени цветя. Тях може да поднесете на погребението, да ги оставите на гроба, както и да ги използвате за всеки следващ помен. В краен случай могат да се поднасят и изкуствени цветя, но това не е най-добрият избор.

4.22 / 235
Нуждаете ли се от услугите на погребална агенция в София?
Очакваме да се свържете с нас при възникнал въпрос за консултация и за да се възползвате от изгодните ни оферти за погребение или кремация.