Панихидата представлява възпоминателен църковен ритуал, който се организира при навършването на определен период от смъртта на покойника.

Този период е, както следва, 3, 9, 40 дена и 1 година. Ритуалът се изразява в извършването на заупокойна литургия от свещеник, като най-важната панихида е тази на 40-ия ден.

Трябва да се отбележи, че думата често се изписва като „панахида“, което е грешно. Правилното изписване е „панихида“.

Кои са най-важните събития за организиране на панихида

Траурна агенция „Омега“ организира панихиди за всякакви поводи, като в зависимост от избраната услуга, място и свещеник, цената варира.

Най-важна и значима е тази на 40-ия ден. Тогава се извършва така нареченото „приравняване“ на гроба на покойника, а опечалените роднини трябва да носят неща като хляб, вино, жито, свещи и цветя.

Ритуалът е свързан с християнското вярване, че на 40-ия ден Бог решава къде ще отиде душата на покойника до второто Христово пришествие, когато той отново ще слезе на Земята, з да съди живите и мъртвите.

Защо да изберем „Омега“

Ние имаме дългогодишен опит в организирането на всякакви ритуали и възпоминания свързани с погребението на един човек.

Нашите предимства са усърдието, коректността и вниманието към детайла, с които работим, за да може да организираме възможно най-подреденото и коректно изпращане на вашия любим човек в отвъдното.

Траурна агенция „Омега“ може да ви предложи пълен пакет при организирането на църковния ритуал, от ангажирането на свещеник, до кетъринга, организацията и осигуряването на място (при нужда) за провеждането му.

Ние осъзнаваме и зачитаме християнските традиции, поради което считаме че всеки възпоминателен ритуал, какъвто е панихидата, трябва да бъде направен точно според каноните на Българската православна църква.

Така вие и вашето семейство ще сте спокойни, че душата на вашия близък ще намери покой в отвъдния свят.

Фокусирайте се върху спомена за вашия любим човек и хубавите моменти, които ви е оставил – ние ще се погрижим за всичко друго. Ние сме не просто погребална агенция, а и силна опора в подобни времена на скръб и тъга.