Важни моменти при правенето на панихида

Панихидата е вид помен, който се изпълнява ритуално на определени периоди от време след смъртта на даден човек. Обикновено се организира от най-близките на покойника хора, макар че напоследък тази задача все по-често се възлага на специализирани фирми от сектора.

Разбира се, това не е поради липса на желание, а по-скоро недостатъчно време и твърде много ангажименти в служебен и личен план на роднините на починалия. Да предоставите тази задача на специализирана погребална фирма си има и някои доста сериозни предимства, като например това, че всичко ще бъде изпълнено по протокол.

Кога се организира панихидата

Дните, в които се организира панихидата не са случайни и са строго определени в православната религия. Тя се прави в точно определени дни след смъртта на човека. Това са съответно панихида за 3-ти, 9-ти и 40-ти ден, а след това се отбелязва и при навършване на една година от смъртта.

Периодично през годината е добре да се прави възпоменание в дните, които са по-добре познати на народа като задушница. Те са отбелязани в православния календар. Освен това, би могло да се организира подобно отбелязване и на датите, които представляват някакъв личен празник на покойника.

В това число влизат рождени дни, имени дни и други подобни, които имат някакъв по-специален смисъл и биват асоциирани от близките и членовете на семейството с починалия човек по един или друг начин.

Най-важния ден

В православната религия се отдава много голямо значение на четиридесетия ден след смъртта на човека и се счита, че този ден е по-особен. На този ден задължително се организира панихида, като също така се извършва и заравняване на гробното място.

Подава се за душите на починалите

Основният начин, по който се отбелязва панихидата е чрез така наречените “подавки”. Раздава се храна за душите на починалите, а това трябва да включва подаване към поне трима души, които са съседи, близки, приятели и роднини.

По традиция се приготвя жито, което се свързва със земята. То се подготвя така, че да има лек и приятен сладък вкус, като могат да му се добавят подправки по избор. Добавя се и парче пита, която по традиция трябва да е омесена у дома, но в съвремието обикновено се поръчва или купува готова.

Хубаво е да се даде и червено вино, което в православното християнство символизира христовата кръв.

Специализиран кетеринг

Все повече хора залагат на това да поръчат традиционната подавка на специализирана фирма, която има опит в областта. Този тип компании организират кетърингова услуга за да спестят време и усилия на хората, които така или иначе са обременени с преживяната загуба, дори и ако тя е останала назад във времето.

2.10 / 10