Използване на услуги от агенция – за и против

Организацията на едно погребение е начинание, което е нито лесно, нито приятно. Съвсем разбираемо, в подобен момент, близките на починалия човек едва ли биха искали да се занимават с административни и организационни дейности, свързани с оправянето на документацията на покойника.

В такъв момент повечето хора решават да се доверят на траурна агенция за комплексни услуги, но съществуват и мнения, че това не е най-добрият избор.

Дали да прибегнете към услугите на агенция е въпрос, който е хубаво да обмислите на трезва глава, тъй като при смъртта на близък човек (която в повечето случаи е внезапна и неочаквана) вие сте склонни към вземането на емоционални решения, а не на рационални такива.

Затова колкото и да ни се струва неприятно или пък отдалечено във времето, е добре да размишлявате над този въпрос, за да може да сте подготвени с решение, което ще се окаже най-правилно за конкретната ситуация.

В настоящия материал ще се опитаме да ви дадем обективна гледна точка и върху двете мнения – кои са плюсовете на погребалните агенции и кои са минусите.

Минуси на погребалните агенции – за какво да внимаваме

За съжаление на пазара се подвизават некоректни траурни агенции, за които трябва да внимавате. При избора на агенция за организиране на погребение в София, винаги внимавайте за това, което плащате.

Освен ако нямате познат в самата агенция, разгледайте добре сделката, която подписвате, както и какво ще получите за парите си.

Обърнете внимание и на траурните агенти, с които ще влезете в контакт – разпитват ли повече за вашите предпочитания и нужди, или са по-заинтересовани от цената и по-големия пакет, който искат да ви продадат?

По това ще познаете дали наистина агенцията желае да се съобрази с вашите предпочитания при организацията на събитието или просто търси по-голяма печалба на гърба на вашия печал.

Като цяло, съществува известен риск при използването на услугите на траурна агенция за организирането на прощалното събитие, но тя е породена най-вече от некоректни фирми, на които може да се натъкнете.

Ако добре познавате агенцията, с която ще работите или тя ви е препоръчана от близък или приятел, тогава нямате поводи за притеснение.

Плюсовете – защо да изберем траурна агенция

След като отбелязахме минусите, следва да посочим и плюсовете от това да използваме услугите на траурна агенция.

Организацията преминава през няколко етапа – от административната част, в която трябва да отидете до Общината, да изкарате смъртен акт на вашия близък, както и да поискате гробно място, ако нямате вече предварително запазено такова, до организационната част, която може да включва:

  • Избор и закупуването на ковчег;
  • Изработка на некролог;
  • Доставка на траурни цветя;
  • Организация на траурна церемония;
  • Транспортиране на покойника;
  • Полагането му в гроба.

Както виждате, процесът не е никак кратък, а работата по него е доста времеемка. Още по-сериозен проблем е срокът на изпълнение – погребението трябва да бъде готово до няколко дена и всичко дотогава трябва да е изрядно.

Ако ви се наложи да го правите сами, ще трябва да се заемете с всяка от тези задачи поотделно, което означава, че ще трябва да се обърнете към различни фирми и институции.

Траурните агенции, от друга страна, имат работеща схема и контакт с нужните институции/доставчици.

Това им позволява да съкратят значително времето за изпълнение и да осигурят всички нужни за събитието неща, в предварително уговорения срок.

Допълнително предимство е, че тъй като погребението се организира от една фирма, крайната цена ще спадне, макар че в този случай плащате и за труда на агентите.

Практиката, обаче, показва че закупуването на отделни неща като ковчези, драперии, надгробни паметници, некролози, цветя и прочие излиза по-скъпо, отколкото цените, които погребалната агенция ще ви предложи в пакет.

Помислете добре кое е най-правилното за вас и направете този избор, за да сте подготвени за неизбежния ден, в който ще ви се наложи да изпратите ваш близък или познат в последния му земен път.

3.00 / 2