Изгаряне на тленните останки на покойник – предимства и недостатъци

 

По света се практикуват много и най-разнообразни практики за погребение на починал човек – погребване в земята, погребване под кухнята на дома, поднасяне на тялото на хищни птици, превръщането на тленните останки в биоразградим материал и дори канибализъм, практикуван в някои племена.

Може би една от най-разпространените практики, обаче, е изгарянето на тленните останки на покойника или така наречената кремация. Тя е широко разпространена и практикувана сред страните в Западна Европа и Северна Америка, най-вече заради католическите традиции.

В България и страните изповядващи православното християнство, това далеч не е така и най-популярната традиция у нас си остава погребването в земята.

Въпреки това, в последните години кремацията бива избирана като погребална практика все по-често и тази тенденция не е изненадваща – кремирането на покойник си има своите предимства, отвъд религиозните традиции и практики.

В следващите редове в блога на OmegaFuneral.com ще се опитаме да сравним позитивните с не чак толкова позитивните страни на изгарянето на тленни останки, за да може вие сами да решите кое е най-добрият избор в случай, че сте се сблъскали с неприятното преживяване от загубата на близък човек.

Защо трябва да обмислим възможността за изгаряне на тленните останки

Както споменахме, изгарянето на тленни останки малко или много произлиза от католическите разбирания за изпращането на покойника в отвъдния свят.

Истината, обаче, е че кремирането има своите много дълбоки корени в човешката история и такива обичаи са практикувани много преди възникването на християнството.

Макар и тясно свързано с обичаи, традиции и разбирания, изгарянето на тленните останки на човек е практичен начин за погребение, който на всичкото отгоре е и щадящ към природата.

Българската традиция с погребването на човек в земята определено има своите недостатъци, особено в днешния динамичен свят, в който хората рядко остават да живеят по родните си места.

Миграцията причинява сериозен проблем, тъй като много често хората държат да бъдат погребани по родните си места, а техните наследници нямат възможност да посещават редовно техните гробове, тъй като вече не живеят на тези места.

Причината кремирането да е толкова разпространено в Западна Европа и Северна Америка е отчасти тази, отчасти и поради факта, че държавите в тези региони, особено в Западна Европа, са тясно пренаселени, поради което и гробните места са дефицитни.

Изгарянето на тленните останки и поставянето на пепелта в урни, спестява значително пространство и на всичкото отгоре позволява на близките на покойника да са винаги близо до него.

В повечето случаи урните се поставят в специализирани за това урнови ниши, където подобно на гробно място, близките на починалия човек могат да го посещават и да отдават своята почит към неговата памет.

Все повече, обаче, навлиза практиката урните да се държат в домовете на близките или да се занесат на определено място, където покойникът приживе е пожелал да бъде разпръсната пепелта му.

Кремирането дава далеч повече опции за близките на покойника, както и за самия покойник, който има възможността да избере къде да почиват останките му завинаги.

Изгаряне на тленни останки – какви са недостатъците

След като посочихме плюсовете на това останките на покойника да бъдат кремирани, следва да се запознаем и с недостатъците и по-точно с причините, повечето хора в България все още да предпочитат традиционното погребение.

На първо място следва да изясним, че в България има една лицензирана кремационна пещ, която може да извършва изгаряне на тленни останки и тя се намира в София.

Това означава, че хората, които не живеят в столицата са изправени пред допълнителни неудобства и сериозни разходи, ако искат да кремират тленните останки на своя близък. Това е и една от причините тази практика да не е все още толкова популярна.

Друга от причините е чисто религиозна – според православните канони и разбирания, душата на човек може да се пренесе в отвъдното единствено, след като той бъде погребан както християнската традиция повелява, а именно в земята.

Съвсем нормално е за вярващите хора да предпочетат да изпратят своя близък човек както традицията повелява – това обаче не отменя предимствата на кремацията, нито пък я забранява тотално.

В заключение – кой е по-добрият избор

Опитът ни показва, че има два варианта, при които се взима избор за начина на погребване – или покойникът сам е посочил какво предпочита приживе, или близките вземат решението след като смъртта е настъпила.

Второто е по-честа практика от първата, тъй като в немалко от случаите смъртта е настъпила неочаквано и е покосила покойника, без той да има предварително изявено желание.

Това често поставя близките пред сложна ситуация, в която самите те са достатъчно объркани от неочакваното събитие и избират да спазят традицията и да погребат покойника в гробното място.

В това няма нищо лошо или нередно, но е добре да вземете предвид предимствата на кремирането и да го обмислите добре.

Дори да отлагате мисълта за това, с идеята, че смъртта е далечно събитие, е много по-отговорно да помислите за това, дори само като концепция, за да сте наясно кой вариант предпочитате и да го съобщите на близките си.

За съжаление никой не е застрахован и смъртта застига всеки рано или късно. По-добре е да имате план, отколкото да вземете грешното решение под натиска на стреса и времето.

Ние като траурна агенция в София със сериозен опит, бихме казали, че и двете практики си имат своите предимства и изборът ви трябва да бъде взет на базата на това кое ще е по-удобно за близките на починалия – ако те нямат възможност да посещават гробното място редовно, тогава кремирането и поставянето на праха в урна е далеч по-практичният избор.

2.80 / 5