Централни софийски гробища – какво трябва да знаете

Гробищните паркове в България се изграждат във всяко населено място. В София най-големия подобен парк се намира в квартал Орландовци. Това са централните софийски гробища.

В тях се погребват ежедневно десетки българи, които са казали последно сбогом от този свят. Тук може да откриете надгробни паметници на велики българи, сред които са Алеко Константинов, Георги Аспарухов, Димитър Димов, Тодор Живков, Мария Нейкова.

Колко се заплаща, за да ползвате гроб

За всеки гроб се заплаща такса, която може да бъде за 15 години или за вечно ползване. Обикновено хората купуват вечно гробно място, защото искат цялото поколение в семейството да бъде погребано на едно и също място. Цената за покупка на гроб съответно варира в зависимост от избора, който сте направили. Към 2020 година таксите са съответно – 155 лева за период от 15 години и 570 лева при вечно ползване.

В най-известния гробищен парк в България може да закупите също така гроб или клетка за полагане на урна, в случай че покойникът е кремиран. Периодите за ползване са идентични със запазване правото на гроб, но цените са по-различни. Има разлика и дали ще ползвате клетка или гроб. Съответно полагането на урната в гроб е по-скъпо и цените са 78 и 285 лева, а клетката се купува единствено и само за вечни времена и е на стойност 130 лева.

Можете ли да се справите сами в този момент

Тъй като понякога смъртта не пита, а идва спонтанно, много хора не са наясно с всички процедури около едно погребение и затова препоръчваме да се обърнат към услугите на професионална траурна агенция. По този начин ще гарантирате на своя починал близък, че няма да бъде лишен от нищо при изпращането си от този свят.

На погребалната агенция може да се доверите за абсолютно всичко. Обикновено те разполагат с пакети, което би улеснило човек, който е изпаднал в тотална скръб. И все пак нека уточним, че основното е да изберете ковчег или урна, да напечатате некролози, да закупите цветя. Редно е да подготвите почерпка или да наемете кетъринг фирма, която да се погрижи вместо вас.

Траурната фирма ще се погрижи за транспортирането на покойника и обработване на тялото му, така че и с това може да бъдете улеснени. Съответно се попълват различни декларации, молби и документи във връзка със смъртта на човека и полагането му в гроб в гробището. Отново може да се доверите на фирмата, която сте избрали.

Напълно сме наясно, че в подобен тежък момент, изобщо не сте на себе си, но ще отбележим и още една нужна точка за отмятане в списъка с ангажименти. Става дума за последващите действия след погребението. Трябва да се организира панихида, т. нар. помен, който се прави на определени дати – на 3-тия ден, първа събота, на 40-тия ден, на 6 месеца, една година. Повече информация може да получите от погребалния агент, който ви обслужва.

2.25 / 4