Подготовка на тялото на покойника

Подготовка на тялото на покойника – какво трябва да знаете

Смъртта е неизбежна част от живота и като такава, ние трябва да сме подготвени за нея по всяко едно време, колкото и да ни се иска да вярваме, че тя се намира някъде в далечното бъдеще.

В случай на починал човек е важно да знаем как да действаме, за да не се стига до епизоди на паника и до вземане на грешни решения.

Разбира се, трудно е да знаем какво да правим, ако сме изправени пред ситуация, с която никога досега не сме се сблъсквали в съзнателния си живот.

В такива случаи е добре да сме предварително подготвени или просто да се доверим на услугите на професионална траурна агенция, която разполага със своя собствен богат опит в подготовката на тялото на покойник и организация на погребения.

Ако все пак искате да не оставяте всичко за последния момент, в днешния ни материал ще поставим фокуса върху това какво трябва да направите в първите минути и часове от настъпването на смъртта, както и каква е подготовката на тялото на покойника за погребението.

В първия 1 час

Първите стъпки след настъпването на смъртта са много важни. Според обичаите първо трябва да се затворят очите на покойника и до него да се запали свещ – това се прави с цел душата на покойника да не тъгува и да не се страхува от напускането на човешката си обвивка.

Нужно е да се забулят всички огледала в дома, тъй като се вярва, че смъртта може да се огледа в някое от тях и да вземе още някой със себе си.

Съществува и друго вярване, свързвано със забулването на огледалата, че когато душата напуска тялото, вместо да се качи на небесата, тя може да се обърка и да се загуби в така наречения огледален свят.

Църковните обичаи препоръчват незабавното извикване на свещеник, който да прочете молитва. Ако това е невъзможно, близките трябва да четат от Псалтира. Това не трябва да се бърка с провеждането на панихида – тя се прави най-рано на третия ден от смъртта.

Трябва да се извика и медицинско лице, което да установи причината за смъртта, за да може да бъде издаден смъртен акт впоследствие.

Измиване и обличане

Тялото на покойника трябва да бъде измито добре, включително косата. Според обичаите това се прави или с чиста вода и вино, или с вода, сапун и босилек.

Покойникът се облича в дрехи и обувки, които са чисто нови и са предназначени за тази цел или в сватбеното си облекло. И в двата случая дрехите трябва да са прикадени със запален тамян преди това.

Косата на мъртвеца се сресва и тялото му се полага върху чисти чаршафи и одеяло. През първата нощ лицето се покрива с кърпа, напоена с вино и вода, за да не посинее. Възможно е да се напои и с оцет.

Челюстта се привързва с кърпа, за да запази лицето формата си. Кърпата се сваля, когато започнат да идват хора.

Ръцете на покойника се събират една върху друга, като дясната задължително е отгоре.

Всички тези неща са изключително важни, тъй като в този си вид покойникът ще се яви пред Господ.

Излагане в ковчег за поклонение от страна на близките

В деня на погребението смъртникът се полага в ковчег, в който ще бъде изложен, за да може всички негови близки, познати и приятели да минат и да си вземат последно сбогом с него.

В различните региони има най-различни погребални ритуали, свързани с излагането в ковчега, така че ние, като траурна агенция, сме готови да се съобразим със специфичните изисквания на всеки наш клиент.

Обикновено, когато близките и познатите минават, те оставят цветя и различни видове храна до ковчега, както и пари.

Добавяне на всички нужни елементи за погребението

Едно погребение е съпътствано от много елементи и предмети, най-често с християнска символика и значение. Такива са например кръстът, черните ленти, виното, хлябът и прочие.

В OmegaFuneral.com забелязваме, че по-младото поколение е по-непознато с тези традиционно елементи, поради което се стараем да ги обясняваме, когато има нужда, за да може близките на починалия да се запознаят не само със самите елементи, но и с тяхната символика.

Разбира се, ако вашият регион има някакви специфични ритуали, ние ще съдействаме по всякакъв начин, за да ги изпълним и да може да изпратите вашия любим човек по правилния начин.

2.52 / 67