Много хора напоследък забравят или по някаква причина не желаят да поставят некролози на своите близки, считайки, че това е твърде старомодно и по някакъв начин не се “връзва” с техните разбирания. Този начин на мислене обаче не е много правилен, тъй като некрологът има и много предназначения.

Некрологът има изключително важно информационно значение, като той има за задача да оповести на приятели, познати и съседи скръбната вест, че е починал човек, който те познават. Много хора научават за смъртта на познатите именно от това скръбно послание.

Какво трябва да знаем при направата на некролог

Изработката на некролог не е сложна, но тя се прави според някои определени правила, които е добре да се спазват. На следващите редове ще научите най-важното, в случай, че се налага да поръчате некролог при загубата на близък човек.

1. При смъртта на човека

При смъртта на близък човек първият некролог се издава веднага след кончината му. Това обикновено се предлага като услуга от всяка една траурна агенция и влиза в комплексната цена, която плащаме за погребалната церемония.

2. Периодичност

Издаването на некролог се прави при строго определени дни от смъртта на човека. Както вече споменахме, първият некролог се прави незабавно след смъртта. След това се поставя некролог за 40 дни, след това на 3 месеца, на 9 месеца и на година. След това се честват годишнините от смъртта на човека.

3. Как трябва да изглежда

По правило се спазват някои особености при начина на изработка на некролозите. Ако не сте запознати, погребалната агенция със сигурност ще ви подскаже, че грешите по отношение на нещо. Така например първия некролог се прави без снимка и това остава така до 40-тия ден включително.

4. Текст

Върху некрологът винаги се изписва послание. Това обикновено са съвсем кратни стихове, които могат да са с едно или две изречения или нещо, което са написали близките на починалия човек. Обикновено се казва нещо, което изразява скръбта и тъгата от загубата на човека. Може да се постави декоративен кант, да се използват различни типове шрифт, както и да се изрисува декорация с цветя например.

5. Информация за починалия

Обикновено се изписват трите имена на починалия, кога е роден и кога е починал. Отбелязва се времето, което е изминало от смъртта, тоест по какъв повод е поставен некролога.

6. Къде се поставя

Обикновено некрологът се поставя на места, които се свързват със смъртта на човека, като например в близост до дома му, до работното място или другаде, където е обичал да ходи по една или по друга причина.