3 топ съвета при починал роднина

В момента, в който сте у дома и осъзнаете, че вашият близък е починал, целият свят се разпада за вас. Започвате да редувате състояния на паника, стрес, гняв, страх и така, докато все пак успеете да съберете мислите си.

Смърт през нощта

Ако смъртта ви изненада през нощта, директно се обадете на погребалния дом, за да пристигнат на място с лекар, да констатират смъртта и да откарат тялото до камерата. Разбира се това важи, в случаите когато те ще се погрижат за покойника. Ако желаете вие да го измиете и подготвите за погребението, тялото остава при вас.

Смърт у дома

Когато смъртта настъпи у дома, освен изпълнението на долуописаните съвети, е желателно да обърнете внимание и на това дали има деца в къщата. Ако те са малки, няма нужда да стават свидетели на емоционалната страна в подобна ситуация.

Затова е желателно възможно най-скоро да ги изпратите при роднини, съседи или други, които да се погрижат за тях, докато вие извършите ангажиментите около организацията на погребението.

Някои хора приемат смъртта много тежко, докато други успяват бързо да покажат самообладание. В тези трагични моменти е изключително трудно да разсъждавате бързо и коректно, но въпреки това е нужно да спазите следните три основни стъпки.

Свържете се с траурна агенция

Намерете погребална агенция, тъй като тя ще е нужна, за да ви помогне със съвети или цялостно организиране на изпращането на покойника. На тези фирми може да разчитате за абсолютно всичко нужно - осигуряване на ковчег, цветя, транспортиране на покойника, издаване на документи и т.н. Те са специализирани да помагат на хората да понасят по-леко загубата и да освободят от допълнителното напрежение около организацията на погребението.

Свържете се с личен лекар

Това е много важно, защото личния лекар на покойника може да констатира смъртта на човека. Той издава документ, наречен „Съобщение за смърт“.

Именно при срещата с него трябва да уточните дали ще кремирате тялото. Ако това е решението ви, трябва да получите от него и документ „Разрешение за кремация“.

Понякога, особено когато смъртта настъпва нощем или в извънработно време, не можем да се свържем с лекуващия лекар. В тези случай може да помолите денонощната погребална агенция да ви осигури лекар, който да потвърди смъртта.

Ако смъртта е настъпила в дом за възрастни хора, ще получите информация от служител. В тези случай е добре да поискате информация дали те са се свързали с траурна агенция или все още не са. Понякога те първо звънят на тях, след което вие сте в ситуация на безизходица, тъй като дори тялото може да е откарано до хладилната камера.

Не полудявайте!

Въпреки че този съвет е поставен на трето място, той е може би най-важния. Не бива да изпадате в шок и паника, а да се опитате да се овладеете. Емоциите в подобни моменти са най-големия враг на човек.

2.09 / 11